Zakaj se to vedno dogaja ravno meni?

Sem to, kar mislim, da sem, pravijo. Oz. bolje rečeno – sem to, kar verjamem, da sem. Naša prepričanja o sebi, o ljudeh in svetu, ki nas obdaja, so pravzaprav temelj, na katerem preko svojih misli in dejanj gradimo svoje življenje. Vemo pa, kako pomembni so dobri temelji, če želimo zgraditi trdno hišo, ki bo prenesla še tako hud potres. Enako velja za naše življenje.

Kadar nam gre vse kot po maslu se ne sprašujemo zakaj je temu tako ali zakaj se to dogaja prav nam. Kadar temu ni tako, takrat je vprašanje “Zakaj se to vedno dogaja ravno meni,” kot na dlani.

Želimo izgubiti kilograme, pa ne gre. Delamo kot nori, denarja pa ni. Hrepenimo po ljubezni, a vedno naletimo na napačnega moškega ali žensko. Trudimo se ustreči drugim, pa nam kljub temu ne izkazujejo hvaležnosti in spoštovanja. “Kaj delam narobe,” Kaj naj še naredimo, da bo drugače,” se sprašujemo. A pravega odgovora ne najdemo.

Verjeli ali ne, ta se skriva v nas. Natančneje, v naših prepričanjih. Misel, ki je hkrati zastrašujoča, a po drugi strani osvobajajoča. Daje nam namreč moč, da nadzor nad svojim življenjem vzamemo v svoje roke. Daje nam moč, da za svojo srečo in zadovoljstvo poskrbimo sami in je ne polagamo v roke drugih, ki si je morda niti ne zaslužijo. A pogosto nevede delamo prav to – ljudem dajemo moč nad našimi čustvi in občutki, nad našim razpoloženjem, nad našo srečo in zadovoljstvom. Damo jim tisto, kar pripada edino le in samo nam samim.

“Prepričanje ni nič drugega kot misel, ki ste si jo ponavljali dan za dnem,” pravi dr. Wayne Dyer. Tako kot smo ga ustvarili, ga lahko tudi spremenimo, prvi pogoj pa je, da se ga zavemo. Ko naredimo to, smo opravili že polovico vsega dela. Takrat lahko najprej na razumski, nato pa še na čustveni ravni poskrbimo za spremembo prepričanj. Tako kot smo več let krepili tista prva, omejujoča prepričanja, lahko okrepimo tudi ta, ki smo jih kreirali na novo in ki nas podpirajo. Orodja, da dosežemo spremembo prepričanj in posledično spremenimo svoje življenje imamo na dosegu roke. Seveda pa to samo po sebi še ne bo dovolj. Ta orodja moramo uporabiti in potem se »stvari čudežno zložijo same od sebe.« In čeprav je za to potrebno tudi naše delo, se mi zdi bistveno to, da pri tem nimamo občutka napora. To lahko potrdim iz prve roke.

Ko sem spremenila nekatera temeljna prepričanja o sebi, se je moje življenje obrnilo v popolnoma novo smer. Kilogrami, ki sem jih želela izgubiti že kar nekaj časa, a nisem našla motivacije, so postopno začela izginjati. Na poslovnem področju so se mi odprle nove poti, o katerim se mi prej ni niti sanjalo. Uresničila se mi je že dolgo želena otroška želja – imeti psa – želja, za katero prej zaradi takšnih in drugačnih razlogov nisem imela občutka, da je uresničljiva že sedaj. In nenazadnje, spoznala sem osebo, ki je tako čudovita, da bi še do nedavnega ne verjela, da si zaslužim, da postane del mojega življenja.

Ja, tako močna so naša prepričanja. Resnično verjamem, da prepričanja lahko vplivajo na to, da je naše življenje na zemlji raj ali pa pekel. Zato je pomembno, da prepoznamo katera so tista, ki s katerimi se v življenju podpiramo in katera tista, s katerimi se omejujemo ter slednja tudi spremenimo

Z ljubeznijo. ♥

Petra