Kako vedeti, kdaj je pravi čas, da gremo na psihoterapijo?

Psihoterapijo potrebujemo, ko je stiska, ki jo doživljamo, tako močna, da se z njo ne znamo ali ne zmoremo učinkovito soočiti sami. Pri tem lahko govorimo o stiskah, ki jih znamo jasno opredeliti. To so na primer depresija, tesnoba, panični napadiobčutki nemoči ipd. Lahko govorimo tudi o stiskah, ki jih ne znamo definirati. Čutimo, da nekaj ni v redu, ne vemo pa, kaj je to. Psihoterapevtsko pomoč lahko poiščemo, tudi kadar se želimo soočiti z izzivi v življenju. To so na primer boljši partnerski ali drugi medosebni odnosidvig samozavesti, soočenje z raznimi strahovi, žalovanje ipd. Praviloma velja, da je, ko stisko prepoznamo, pomoč smiselno poiskati čim prej.

PSIHOTERAPIJA REŠUJE DUŠEVNE TEŽAVE IN MOTNJE

Občutki tesnobe (anksioznost), panični napadi, depresija. To je le nekaj najpogostejših duševnih težav, s katerimi se soočajo tisti, ki se odločijo za psihoterapijo. Ob psihoterapevtu želijo najti načine, kako te težave odpraviti ali vsaj omiliti njihove simptome. Želijo se naučiti, kako se uspešno soočiti s svojimi čustvi in občutki. Nekateri se želijo naučiti, kako sebe sprejeti duševnim težavam navkljub. Nekateri pa se za psihoterapijo odločijo, ker si želijo bolje razumeti bližnjega, ki se sooča z duševnimi težavami, in mu želijo stati ob strani.

OSEBNA RAST IN MEDOSEBNI ODNOSI

Nekateri se za psihoterapijo odločijo zaradi želje po boljšem razumevanje sebe in svojega vedenja. Želijo razumeti, čemu se vedejo tako, kot se, čemu se »jim v življenju dogajajo vedno ene in iste stvari«, kot radi rečemo. Drugi se za psihoterapijo odločijo, ker si želijo okrepiti svojo samopodobo, okrepiti samozavest, pridobiti občutek vrednosti. Tretji pa morda zato, ker želijo najti motivacijo, da dosežejo zastavljeni cilj.

Na odločitev za psihoterapijo pogosto vpliva tudi želja po boljših medosebnih odnosih. Ne le partnerskih, temveč tudi odnosih z otroki, starši, sodelavci. Želijo si boljše komunikacije, večje povezanosti, boljšega sodelovanja in razumevanja drug drugega. Želijo razumeti ponavljajoče se vzorce, ki jih opažajo pri izbiri svojega partnerja ali partnerke. Želijo znati postaviti jasne meje, se naučiti reči ne ali se soočiti z dlje časa trajajočim konfliktom in nezadovoljstvom.

PSIHOTERAPIJA KOT NAČIN SOOČENJA S STRESOM

Za psihoterapevtsko pomoč se odločajo tudi posamezniki, ki se v svojem življenju soočajo z dlje časa trajajočim stresom. Ta se lahko kaže v nespečnosti, pomanjkanju energije, pomanjkanju smisla življenja, izgorelosti. Kaže se lahko tudi v simptomih na fizičnem telesu, za katere zdravniki ne najdejo vzroka, na primer pogostih glavobolih, prehladih, tahikardijah ipd. Prav tako je psihoterapija lahko v pomoč pri soočenju s stresom, ki je povezan z enkratnimi življenjskimi dogodki. To so lahko smrt bližnje osebe, ločitev, izguba zaposlitve, rojstvo otroka in poporodna depresija, prometna nesreča ali izkušnja hude naravne nesreče, splav ipd.

Psihoterapevtska pomoč je učinkovita tudi pri soočenju z invalidnostjo in različnimi diagnozami, kot so rak, multipla skleroza ipd. Za psihoterapijo se odločijo tako posamezniki, ki so diagnozo prejeli, kot tudi njihovi svojci.

Pravi čas za psihoterapijo je tudi takrat, ko za soočanje s stresom zlorabljamo različne nedovoljene substance, bežimo v delo, alkoholizem, se prenajedamo ali stradamo, se samopoškodujemo, ne zmoremo nadzorovati svoje jeze ipd.

PSIHOTERAPIJA: KOLIKO ČASA MORAM OBISKOVATI PSIHOTERAPEVTA IN KAKŠNA JE CENA?

Na število obiskov psihoterapevta vplivajo številni dejavniki: intenzivnost klientove stiske, njegova motivacija za spremembo, prav tako pa tudi klientova želja ali cilj, kaj želi v psihoterapiji doseči, pogostost srečanj itd. Psihoterapevtski proces se razlikuje od klienta do klienta in je zato težko napovedati, koliko časa bo posameznik moral obiskovati psihoterapevta. Vsekakor je treba poudariti, da je obisk psihoterapevta prostovoljna odločitev vsakega klienta, ki se lahko kadarkoli tudi odloči, da s psihoterapijo preneha.

Psihoterapija, kot jo izvajam, ima obliko individualne terapije, saj sem pri svojem delu s strankami opazila, da hitreje pridejo do tistih rezultatov, ki si jih zase želijo, če v terapijo vključim tudi različna orodja in tehnike. Individualna terapija tako vključuje psihoterapijo, HSE in NLP tehnike, vizualizacije, meditacije ter druga orodja, ki sem jih v svojem delu s strankami prepoznala kot koristna.

Iz izkušenj dela s strankami prepoznavam, da ljudje za dosego svojih želenih rezultatov potrebujejo več kot le eno srečanje, zato sem pripravila 4 pakete:

  • Do ene ure individualne terapije = 120 eur
  • Do tri ure individualne terapije = 333 eur
  • Do šest ur individualne terapije = 555 eur
  • Do devet ur individualne terapije = 720 eur

Usmeritve pri izbiri paketa

Če se soočate z manjšim, kratkotrajnim izzivom za katerega želite dobiti jasnost glede razumevanja njegovega izvora, priporočam, da izberete do ene ure terapije.

Če se soočate z manjšim, kratkotrajnim izzivom, s katerim se želite uspešno soočiti, priporočam, da izberete do tri ure terapije.

Če se soočate z močnim čustvovanjem povezanim s konkretnim dogodkom, fobijami, prepoznate enega ali dva vzorca vedenja, ki si ju želite spremeniti, priporočam, da izberete do šest ur terapije.

Če se soočate z večjim in/ali dlje časa trajajočim izzivom, imate občutek, da se vrtite v krogu iz katerega nikakor ne znate izstopiti, prepoznavate dlje časa trajajoče vzorce vedenja, ki si jih želite spremeniti, se soočate z dlje časa trajajočimi nihanji razpoloženja, močnimi čustvi, priporočam, da izberete do devet ur terapije.

Če težko presodite, kateri paket bi vam najbolj koristil, mi pošljite sporočilo na petra@mestoznanja.si v katerem opišete izziv, s katerim se soočate, in rezultat, ki si ga zase želite, in vas bom usmerila.

NA KATERI LOKACIJI SE IZVAJA PSIHOTERAPIJA?

Psihoterapijo izvajam v Šentjurju pri Celju, možna je tudi izvedba psihoterapije na daljavo po spletu.

Če se želite naročiti na psihoterapijo, lahko pišete Petri Cvek na petra@mestoznanja.si ali izpolnite kontaktni obrazec.