dober spanec

Za dober spanec zaključimo dan s hvaležnostjo

Že nekaj časa nazaj sem na spletu prebrala tole misel: »če bi se jutri zbudili samo s tistimi blagoslovi za katere ste danes hvaležni, koliko bi jih imeli?«

Dobro vprašanje, kajne?

Na delavnicah za iskalce zaposlitve sem pogosto izpostavila tudi tematiko hvaležnost in bila vedno znova presenečena kako malo se dejansko zavedamo vseh blagoslovov, ki nas obdajajo.

Wayne Dyer nas v knjigi Izpolnjene želje povabi, da razmislimo o pomembnosti naših mislih, predvsem tistih, ki jih imamo zadnjih 5 minut pred spanjem. Pravi jim 5 najbolj pomembnih minut dneva. Večina ljudi zadnjih 5 minut pred spanjem nameni temu, da naredi kratek pregled tega, kar jih teži. Razmišljajo česa si ne želijo, kaj ali kdo jih je spravil v slabo voljo, razmišljajo kaj se jim je slabega zgodilo tekom dneva, kdo jih je prizadel. Razmišljajo kako bodo plačali položnice, upajo, da se jim zdravstveno stanje ne bo poslabšalo, razmišljajo kaj jih moti na njihovem partnerju. To so misli, ki bodo zaposlovale našo podzavest 5, 6, ali več ur – odvisno od tega kako dolga bo naša noč. Privlačimo to o čemer razmišljamo. In imejmo v mislih, da naša podzavest ne loči med tem kar občutimo zgolj na podlagi misli, in tem kar se nam v nekem trenutku resnično dogaja. Če razmišljam kako me je razjezil otrok, ker ni ubogal naša podzavest ne ve ali to jezo občutimo zato ker se to v tem trenutku resnično dogaja ali zato, ker se spomnimo na to kako nas otrok ni ubogal. Za podzavest je oboje enako.

Za dober spanec zaključimo dan s hvaležnostjo

Skušajte zadnjih pet minut pred spanjem narediti pregled dneva in se zahvaliti za vse lepe stvari. Zbudili ste se v topli postelji – bodite hvaležni za nov dan, za streho nad glavo in toplo posteljo. Odšli ste v kopalnico, se oprhali, umili zobe in se oblekli – bodite hvaležni za tekočo vodo, milo, šampon, kremo, mehko brisačo s katero se lahko obrišete po prhanju in obleko, ki ste jo oblekli. Bodite hvaležni, da imate kopalnico. Odšli ste v kuhinjo, pristavili vodo za kavo in si pripravili zajtrk – bodite hvaležni za kuhinjo, pitno vodo, elektriko ali plin. Bodite hvaležni za čas, ki ga lahko nameniti pripravi kave in zajtrka. Pri zajtrku se vam pridružijo še partner in otroci – bodite hvaležni za hrano, ki jo zaužijete, za otroke in partnerja, za čas, ki ste ga preživeli skupaj. Odpeljali ste se v službo – bodite hvaležni za to, da imate službo, da imate svoj avto ali dostop do javnega prevoza. Na poti v službo vam nekdo ponudi prednost na cesti, neznanec se vam nasmehne – bodite hvaležni za prijaznost. Morda je obratno in ste vi tisti, ki ponudite prednost na cesti ali se komu nasmehnete – bodite hvaležni za svojo zmožnost biti prijazen. Vsi jo imamo, a v trenutkih, ko se nam zdi, da gre vse narobe to zmožnost težko izrazimo. Bodite hvaležni, da niste v takšnem trenutku, da ste v trenutku, ko je vaše življenje dobro. V službi opravite dvoje delo – bodite hvaležni zanj, za vso tehnologijo, ki vam olajša, da delo opravite, za sodelavce s katerimi se lahko občasno dobro nasmejite in ki so vam pripravljeni pomagati. Bodite hvaležni tudi za tiste, katerih vedenja ne razumete ali se vam zdi moteče – tam so zato, da vas nekaj naučijo. Morda vas celo spodbudijo, da poiščete novo zaposlitev po kateri že tako dolgo hrepenite. Na takšen način lahko naredite celoten pregled dneva. Razmišljate, da imate 5 minut premalo? Nič hudega. Hvaležnosti ni nikoli preveč. Vzemite si toliko časa kot ga potrebujete. A naj večerni pregled dneva ne postane rutina. Vzemite si čas, da hvaležnost resnično tudi občutite, ne le premišljujete o njej.

Pri tem nam lahko pomaga vodena meditacija, ki nas nežno opomni, na vse blagoslove, ki so del našega življenja in nas popelje v resnično doživljanje občutka hvaležnosti, ki ga še dodatno okrepimo z uporabo NLP tehnike Krog odličnosti. Vabljeni, da se predate hvaležnosti in danes zaspite s prijetnimi in toplimi občutki.

Z ljubeznijo.

Petra


Iz knjige Notranji mir in kako ga doseči, ki jo najdete med brezplačnimi vsebinami.