Opustitev neprijetnih čustev

3 načini za opustitev neprijetnih čustev

Vsi vemo, kaj so to čustva, a redki med nami si jih dovolimo v celoti občutiti. Zakaj? Preprosto zato, ker nas je strah. Strah, da bi nas tako prevzela, da bi izgubili kontrolo nad seboj, strah, da drugi našega izražanja čustev ne bodo odobravali, nas videli kot pretirano čustvene osebe in nas zaradi tega zasmehovali, česar pa si seveda ne želimo. Zato v današnjem blogu predstavljam 3 načine na opustitev neprijetnih čustev.

Kot otroci smo svobodno izražali čustva, a če ljudem, ki so nam bili pomembni, naše izražanje čustev ni bilo všeč, smo lahko prišli do zaključka, da moramo čustva zatirati, saj sicer ne bomo ljubljeni. Tako smo se naučili, da če smo jezni smo tečni in grozni, če nas je strah, smo mevže, če smo žalostni in jokamo smo tudi mevže, pa še cmere za povrhu. Tako smo se lahko nezavedno naučili, da določenih čustev ni dobro izražati, niti jih občutiti.

Tako kot vse ostalo so tudi čustva energija. Vsa nepredelana čustva, ki jih še vedno nosimo s seboj, ker si jih nismo dovolili v celoti začutiti, predstavljajo energijske blokade, ki zavirajo nemoten pretok energije v našem telesu in med drugim lahko povzročajo tudi različne zdravstvene težave. Hkrati pa prav ta nepredelana čustva predstavljajo sprožilce novih neprijetnih čustev in nam tako kvarijo ne le naše počutje, temveč tudi kvaliteto našega življenja.

Opustitev neprijetnih čustev je precej bolj enostavna in neboleča kot se morda zdi na prvi pogled. Obstaja več načinov, kako to lahko naredimo.

1. način za opustitev neprijetnih čustev: Sprejemanje čustva

Eden od najbolj preprostih načinov je način, ki ga lahko poimenujemo kar sprejemanje čustva. Preprosto poiščite tih in miren prostor, se udobno namestite, zaprite oči in opazujte kje v telesu občutite energijo čustva, ki ga želite opustiti. Običajno boste opazili, da v enem ali več delov telesa čutite blag neprijeten pritisk, lahko tudi topo ali pekočo bolečino. Predstavljajte si, da energijo čustva povabite v svoj objem in jo sprejmete kot dobrega prijatelja, ki ga že zelo dolgo niste videli. V mislih energiji čustva povejte, da jo popolnoma sprejemate, da jo imate radi. Nato z radovednostjo opazujte kaj se dogaja. Opazili boste, da se bo intenzivnost energije postopno začela zmanjševati. Nadaljujte tako dolgo dokler energija čustva ne bo popolnoma izginila.

2. način za opustitev neprijetnih čustev: Osvobajanje od energije

Za uporabo te tehnike potrebujete svinčnik oz. po želji tudi kakšen drug predmet. Medtem ko se osredotočate na čustvo, v rokah držite svinčnik oz. vaš izbrani predmet. Zopet poiščite tih in miren prostor, se udobno namestite, zaprite oči in opazujte kje v telesu občutite energijo čustva, ki ga želite opustiti. Osredotočite se na energijo čustva in med tem v roki stiskajte svinčnik oz. drug izbrani predmet. Stiskajte ga vedno močneje in poskušajte občutiti napetost v roki, s katero se oklepate svinčnika. Na ta način se običajno oklepamo čustev. Ko boste začutili, da je pravi trenutek, iztegnite roko pred sebe in obrnite dlan proti tlom. Razprite prste in pustite, da predmet iz roke pade na tla. S postopkom nadaljujte tako dolgo dokler energija čustva ne bo v celoti izginila.

3. način za opustitev neprijetnih čustev: Programski inženiring za človeka ali Human Software Engineering (HSE)

HSE je sklop preprostih in izredno učinkovitih tehnik, katerih bistvo je v zavedanju in opazovanju energije neuporabnih in nepredelanih čustev, s čimer se s čustvom pravzaprav soočimo in njegovo energijo preprosto spustimo. Nad tehnikami sem navdušena vse od kar sem jih prvič uporabila. Razlog? Dosegla sem neverjetne rezultate in z uporabo HSE-ja na hiter in enostaven način uspela opustiti cel kup starih in globoko zakoreninjenih prepričanj, ki so me omejevala, predelati stare zamere, opustiti obilico neprijetnih in neuporabnih čustev, ki so me vezala na pretekle neprijetne izkušnje in v precejšnji meri opustiti samokritiziranje in potrebo po perfekcionizmu ter se končno začela zavedati svoje vrednosti in še bi lahko naštevala.

Navdušena nad spremembami sem začela iskati možnosti, da se vključim v program za pridobitev naziva HSE Coach. Kot del programa je zahtevana praksa, zato naj ta zapis velja tudi kot povabilo vsem, ki si želite v svoje življenje vnesti spremembe in ste pripravljeni, da vas osebno ali preko Skypa vodim čez proces HSE-ja in tehnike, ki se pri tem uporabljajo. Proces je izredno enostaven, zahteva le pripravljenost na radovedno opazovanje energije čustev, ki jih želimo opustiti. Vsi, ki želite preizkusiti učinkovitost HSE-ja na svoji koži, vabljeni, da mi pišete na petra@mestoznanja.si ali me pokličete na 031 535 776 in dogovorili se bomo za srečanje.

Z ljubeznijo. ♥

Petra