medgeneracijski konflikt

Medgeneracijski konflikt in kako ga preprečiti

»Stari in mladi niso za skupaj,« slišimo pogosto. In na drugi strani: »Drug od drugega se lahko veliko naučimo.« Katera trditev drži? Verjamem, da druga, a le, če smo pripravljeni upoštevati nekaj načel, s katerimi bomo povečali možnost za preprečitev konflikta, ki pogosto nastopi med predstavniki različnih generacij. Ne ker nismo za skupaj, temveč ker drug drugega preprosto ne skušamo razumeti.

Dejstvo je, da so si generacije med seboj različne, saj so odraščale v različnih časih. Zato se včasih zdi, da je medgeneracijski konflikt  neizogiben. Nekomu, ki je delovno kariero posvetil le enemu delodajalcu, je težko razumeti, da mlajše generacije zaposlitve menjajo hitreje. In nekomu, ki sta mu bila mobitel in tablični računalnik položena v zibelko, je težko razumeti, da nekateri teh naprav ne znajo uporabljati. Pa vendar to ne pomeni, da ne moremo poskusiti.

Medgeneracijski konflikt naj zamenja zanimanje za sogovornika 

Prav zanimanje za sogovornika je eden ključnih elementov preprečevanja medgeneracijskega konflikta. Kadar se zanimam zate, te ne obsojam ali kritiziram, temveč sem radovedna. Iščem odgovore na vprašanja: o čem razmišljaš, kaj si v življenju izkusil, v kaj verjameš in kaj se ti zdi pomembno. Prav preko tega si namreč pomagam razumeti, kako to, da sva si tako različna. Da bi to zmogli, je v prvi vrsti pomembno aktivno poslušanje. Da torej ne zavrnemo sogovornikovih besed z mislijo »kakšen nesmisel«, temveč preko vprašanj iščemo dodatno pojasnilo, in kar je še pomembneje, morebitne podobnosti.

Krepimo povezanost s sogovornikom

Bolj kot se čutim povezano s teboj, bolj sem te pripravljena poslušati in razumeti. Raziskava, ki so jo leta 2016 opravili raziskovalci na Wellesley College v sodelovanju z Univerzo v Kansasu, je pokazala, da se hitreje čutimo povezane z nekom, s komer najdemo neko podobnost – skupnega znanca, skupni interes za prostočasno aktivnost, ljubezen do hišnih ljubljenčkov, ali če se malo pošalim, skupnega »sovražnika«. Prav slednje je pogosto razlog, da se stari starši tako dobro razumejo z vnuki kljub razliki v letih. Oboji namreč včasih verjamejo, da starši malce pretiravajo.  

A šalo na stran, dejstvo je, da težko najdem skupno točko z nekom, čigar razmišljanje že v osnovi zavrnem. In še težje se ob tem od te osebe kaj novega naučim. Če želimo najti podobnosti, se znova vrnemo k pomembnosti iskrene in sprejemajoče komunikacije. Pa tudi k spoznavanju razlik med generacijami. O teh lahko veliko izvemo že iz opazovanja drug drugega, pa seveda tudi s pridobivanjem informacij v knjigah ali na spletu. Oboje je pomembno, če želimo preprečiti medgeneracijski konflikt. Ob tem pa hkrati skrbimo tudi za boljše medsebojne odnose in medsebojno učenje. 

Z ljubeznijo. ♥
Petra

Zapis je bil objavljen tudi na spletni strani seniorji.info.