biti zvest sebi

Znamo biti zvest sebi?

Biti zvest sebi se marsikomu zdi misija nemogoče. Kako le naj poslušam sebe in si bom zvest, ko pa je toliko ljudi, ki nekaj pričakujejo od mene, ko je toliko stvari, ki jih je treba postoriti. Zdi se, da ni možno.biti zvest sebi

Glede na izkušnje pri delu s klienti si upam trditi, da ženske pri tem močno prevladujemo nad moškimi. Biti zvest sebi namreč razumemo kot neke vrste egoizem, kot da bomo s tem, da bomo zveste sebi, druge pustile na cedilu. Zato se razdajamo. Najprej več let za svoje otroke, pozneje za družino, na koncu za svoje ali moževe ostarele starše. Vmes seveda hodimo tudi v službo, skrbimo za gospodinjstvo in vrt ter pozabimo nase.

Razdajamo se, ker tako želimo

Verjamem, da vse, kar počnemo, delamo z namenom. Tudi razdajanje ima torej svoj namen. Z njim skrbimo za to, da sledimo pričakovanjem, ki jih imamo do sebe kot matere, partnerke, hčerke, ženske. Ta pričakovanja pa so povezana s prepričanji in sledimo jim, ker vemo, da bi nas v nasprotnem primeru razjedal občutek krivde. Sledimo jim torej, ker imamo od tega korist, čeprav se je morda ne zavedamo.

Pogosto tako slišim ženske reči, da vedno skrbijo za druge in pri tem pozabijo nase. Na neki točki se začnejo spraševati: »Kdo sploh sem in kdaj bo čas zame?«

Nenehno razdajanje nas izčrpava, a v resnici to počnemo same, ko si postavimo visoka pričakovanja in jih skušamo na vsak način uresničiti. Zdi se, da nas v to silijo drugi, a v resnici se silimo same. In smo pri tem še kako zveste sebi oz. svojim pričakovanjem in prepričanjem.

Dobra ženska je …

Dobra ženska je tista, ki ima čisto stanovanje in urejen vrt. Dobra ženska je dobra gospodinja in kuharica. Dobra ženska podpira svojega moža in mu stoji ob strani. Dobra ženska je tudi dobra mama. Skrbi, da so otroci urejeni, da imajo topel dom in okusne obroke. Dobra ženska je tudi skrbna hči, ki nudi podporo in pomoč svojim in moževim staršem. Dobra ženska je uspešna tudi na poslovnem področju. In poleg tega je tudi vitka, lepa, urejena in nasmejana. 

Zanimivo je, kako veliko žensk, ki pridejo na svetovanje, reče, da to niso kriteriji, ki bi jim sledile, a se na koncu vendarle izkaže, da so. Posvojimo jih skorajda nevede. Prevzamemo jih iz medijev, reklamnih oglasov, zgodb drugih. In verjamemo, da sledenje tem kriterijem prinaša srečo in zadovoljstvo, dokler ne ugotovimo, da si s tem prinašamo le nemir in utrujenost.

Vedno smo zvesti sebi

Svojih kriterijev ne poznamo, zato imamo občutek, da ob tem, ko počnemo vse, kar pač počnemo, nismo zveste sebi. A v resnici smo. Komu drugemu pa smo še lahko, če ne sebi? Tudi ko storimo nekaj, česar ne želimo, smo zveste sebi. Zveste predstavi ženske, ki ugodi drugim, ki pomaga, kadar le lahko. Zveste predstavi ženske, ki ni egoistična in ne misli le nase. Zveste predstavi ženske, ki je dobra.

Kaj torej lahko storimo, da bi ne imeli občutka, da sebe dajemo na stranski tir? Koristno vprašanje, s katerim bomo prepoznali svoja pričakovanja, je: »Kaj pridobim s tem, ko drugim ugodim in kaj izgubim, če tega ne storim? Katere so negativne posledice, ki se jim skušam izogniti s tem, ko ugodim? Kako bom razmišljala o sebi, če ugodim, in kako, če ne ugodim?«

Odgovori morda ne bodo vedno na dlani, a večkrat kot jih bomo iskali v sebi, hitreje bomo ozavestili, katerim kriterijem in pričakovanjem pravzaprav sledimo. Šele takrat bomo namreč lahko zavestno presodili, ali so smiselni, in opustili tiste, ob katerih imamo občutek, da delamo proti sebi.

Z ljubeznijo. ♥
Petra biti zvest sebi

Zapis je bil objavljen tudi na spletni strani seniorji.info.