meditacija za začetnike

Meditacija za začetnike

»Zakaj pa meditacija za začetnike,« me sprašuje prijateljica. »Ali obstajajo razlike med meditacijami za začetnike in tistimi, ki naj bi jih izvajali vsi, ki imajo z meditacijo že nekaj izkušenj,« nadaljuje.

Težko bi rekla, da obstajajo razlike med enimi in drugimi. Se pa spomnim svojih začetkov in se zato dobro zavedam, da obstajajo nekatere, ki začetnikom omogočajo lažji vstop v svet meditacij. Če ste že kdaj poskusili meditirati, potem veste, da se začetniki pogosto soočajo s takšnimi in drugačnimi vprašanji. O tem sem že pisala v blogu Kako meditirati. Da bi bili začetki kar se da enostavni pa je danes pred vami še prispevek na temo meditacija za začetnike.

Različni avtorji za lažji začetek prakticiranja meditacije začetnikom priporočajo uporabo vodenih meditacij, vizualizacijskih meditacij, meditacij, v katerih se osredotočamo na dihanje ali na mantro. Sama se s temi priporočili strinjam. Dodala bi le to, da omenjene meditacije priporočam tudi vsem, ki težko dlje časa sedijo pri miru.

   1. meditacija za začetnike: vodena meditacija

Vodene meditacije vodi druga oseba v živo ali pa preko posnetka. Vsem tistim, ki jim misli ves čas švigajo sem ter tja, bo morda najlažje začeti prav z vodenimi meditacijami. Glas nekoga, ki nas vodi, nam pomaga ohranjati fokus, s čimer pa se poveča tudi možnost, da bo meditacija dejansko  dosegla svoj namen. Poleg tega si marsikateri začetnik zastavi vprašanje, kaj naj bi med  procesom meditacije sploh počel, pojavijo se lahko dvomi v smislu: »Bom jaz to sploh  zmogel in znal,« zato je uporaba vodenih meditacij odličen način, da se spoznamo s to tehniko. Vodene meditacije so lahko tematsko obarvane in nam pomagajo k osredotočenju na občutke v svojem telesu, na manifestiranje blaginje, na zdravljenje itd., lahko pa so namenjene zgolj sproščanju.

   2. meditacija za začetnike: vizualizacijska meditacija

Vizualizacijske meditacije pogosto priporočajo strokovnjaki, ki nas želijo spodbuditi k postavljanju ciljev. Predstavljajo odličen način za samomotivacijo na poti do uresničitve cilja. Večkrat je bilo že rečeno, da v svoje življenje privlačimo to, o čemer razmišljamo, oz. da se to, o čemer razmišljamo, odraža v svetu, ki nas obdaja. Zato vizualizacijske meditacije lahko predstavljajo pomemben korak na poti do našega cilja in v tem pogledu delujejo kot tehnike manifestiranja. Namen teh meditacij je, da se osredotočimo na eno stvar (pomemben cilj, občutek, ki ga želimo doživeti, zdravje, blagostanje itd.) in si v misli prikličemo slike, ki ponazarjajo našo realnost po tem, ko smo želeno stanje že dosegli. Skupaj s slikami se bodo v naše telo naselili tudi občutki, ki spremljajo to prijetno vizijo. Bistvenega pomena pri vizualizacijskih meditacijah je, da imamo jasno predstavo o tem, kaj je tisto, česar si želimo in kako se bomo ob doseženem cilju ali stanju počutili.

Zakaj je primerna za začetnike? Predvsem zato, ker s to vrsto meditacije zaposlimo um in mu pomagamo, da se osredotoči na eno stvar, s tem pa zmanjšamo možnost, da bi nam misli uhajale kam drugam. Enako velja tudi za naslednjo vrsto meditacije.

   3. meditacija za začetnike: meditacija z zavestnim dihanjem

Pri izvajanju te meditacije svojo pozornost usmerimo na dihanje in z zavestnim fokusom na vdihe in izdihe umirjamo svoj notranji miselni nemir. Thich Nhat Hanh to imenuje kar zavestno dihanje. V svoji knjigi Mir na vsakem koraku ponudi preprosto tehniko, s katero lahko poskrbimo za umiritev svojega uma, saj svojo pozornost osredotočimo na dihanje. Svetuje, da ob vsakem vdihu ponovimo misel: »Vdihujem in vem, da vdihujem,« ob vsakem izdihu pa: »Izdihujem in vem, da izdihujem.« Namesto celih povedi lahko uporabimo le besedi vdih in izdih.

   4. meditacija za začetnike:  japa meditacija

Japa meditacija ali meditacija z uporabo mantre je tehnika, ki naj bi bila po nekaterih zapisih ena od najstarejših oblik meditacije. Njeno bistvo je, kot pove že ime, v ponavljanju manter, kar posameznik počne delni ali celotni čas trajanja meditacije. Beseda mantra pomeni »orodje uma«, večina manter pa izhaja iz sanskrtskega jezika. Kadar govorimo o mantrah, imamo običajno v mislih besede, ki jih uporabljamo z namenom, da bi nekaj dosegli. Kaj konkretno, je odvisno od izbire mantre in njenega pomena. Na spletu lahko najdemo kar nekaj strani, ki ponujajo razlago manter in nam pomagajo k odločitvi, katero mantro v nekem določenem trenutku izbrati zase.

Bi radi takoj začeli z meditacijo. Poslušajte brezplačne meditacije, preverite pa tudi ostale meditacije, ki jih najdete v spletni trgovini.

* Iz e-priročnika Meditiram.

Z ljubeznijo.

Petra