razviti intuicijo

Kako razviti intuicijo?

Ste že bili kdaj v situaciji, ko ste imeli nek notranji občutek, da bi morali nekaj narediti ali opustiti, da bi morali sprejeti točno določeno odločitev, pa ste ta občutek ignorirali in na koncu se je izkazalo, da je bil vendarle pravi?

To se je, verjamem, zgodilo že marsikomu med nami. Slišali smo glas intuicije, a ga nismo upoštevali. Morda je včasih težko vedeti, ali je to, kar smo prepoznali, res intuicija. A obstajajo načini, s katerimi si lahko pomagamo intuicijo razviti, s tem pa krepiti tudi zaupanje, da bomo njen glas znali prepoznati in mu slediti. Dva takšna načina predstavljam v tokratnem zapisu.

1. Da/ne-meditacija kako razviti intuicijo

Pravzaprav se ne spomnim več, kje in kdaj sem prvič slišala za ta način razvoja intuicije. Zdi se mi zanimiv in sem ga v preteklosti že večkrat uporabila. Da jo bomo lahko izvedli, poiščimo tih in miren prostor, zaprimo oči in naredimo nekaj globokih vdihov in izdihov. Dihajmo v svojim ritmu in bodimo pozorni na to, da bomo dihali s trebušno prepono. Roki naj počivata na stegnih, dlani naj bodo obrnjene navzgor.

Pomislimo na odločitev, ki jo želimo sprejeti, nato pa si predstavljajmo, da v eni roki držimo besedo »da«, v drugi pa besedo »ne«. Če vam je blizu vizualizacija, si predstavljajte velikost in barvo črk obeh besed. Lahko sta enake ali različne barve in velikosti. Sta svetli ali temni, veliki ali majhni, težki ali lahkotni, se vam katera od besed zdi prijaznejša, privlačnejša?

Naslednjih nekaj trenutkov svojo pozornost usmerite na besedo »da«. Kako se ob tem počutite, kakšne občutke zaznavate? Katere vtise, misli, podobe in zvoke prepoznate ob tem, ko se osredotočate na besedo »da«? Nato svojo pozornost usmerite še na besedo »ne« – kako se ob tem počutite zdaj, kakšne občutke, vtise, misli, podobe in zvoke prepoznate. Ko bomo prepoznali svoja občutja ob eni in drugi besedi, v mislih vprašajmo svojo intuicijo, ali je to najboljša odločitev, ki jo lahko sprejmemo v tem trenutku. Tudi če ne dobimo odgovora takoj, je to popolnoma v redu. Ne skušajmo ga izsiliti, temveč se le prepustimo in zaupajmo, da ga bomo prejeli in prepoznali, ko bo pravi čas za to.

2. Branje na slepo kako razviti intuicijo

Branje na slepo je zanimiv način za razvoj intuicije, ki ga v knjigi Yoga of the Mind predstavi njen avtor David Stevens. Povabi nas, naj ga uporabimo, kadar smo soočeni z izzivom in ne vemo, kako bi se ga lotili. O izzivu nekoliko razmislimo, nato pa na tri liste papirja napišemo način, na katerega bi se lahko lotili reševanja. Na vsak list napišemo drugačno rešitev in liste nato razporedimo na mizo, tako da je popisani del obrnjen navzdol, ter jih premešamo. Z roko zaokrožimo nad vsakim listom in smo pozorni na občutke, ki jih ob tem doživljamo.

Intuicija lahko z nami spregovori na različne načine – preko vtisov, misli, zvokov, občutkov, zato bodimo pozorni na vse, kar zaznamo, medtem ko naša roka kroži nad posameznim listom. Ko bomo zaokrožili nad vsemi listi, si odgovorimo na vprašanje, ali nas je pri katerem listu prevzel prav poseben občutek, ki je bil drugačen od občutkov, ki smo jih zaznavali pri drugih dveh. Obrnimo ta list in sledimo rešitvi, ki je na njem zapisana. Svoje občutke in izbrano rešitev si lahko zapišemo. Tako bomo še dodatno krepili zaupanje v svojo intuicijo, če smo tudi v praksi prepoznali izbrano rešitev kot pravo. Ali pa se, kadar se izbrana rešitev ne izkaže za pravo, učili bolje prepoznavati tihi glasek svoje intuicije.

Z ljubeznijo. ♥ kako razviti intuicijo kako razviti intuicijo kako razviti intuicijo
Petra