spomladansko čiščenje

Spomladansko čiščenje deluje terapevtsko

“Spomladansko čiščenje deluje terapevtsko,” je stavek, za katerega si nikoli ne bi mislila, da ga bom rekla ravno jaz. Namreč, ko sem bila najstnica, je bila moja soba milo rečeno razmetana. Ob pogledu nanjo so se mojim staršem kravžljali živčki, jaz pa sem se v njej počutila odlično.

Danes, priznam, si ne predstavljam več, da bi morala živeti v takšnem kaosu in moje domovanje je pravo nasprotje najstniške sobe. Zato starši najstnikov, ne skrbite, razmetana soba je le obdobje, ki prej ali slej mine. Vsaj pri veliki večini ljudi. 🙂

Pri meni vsekakor je in tako že nekaj let zapored enkrat letno opravim spomladansko čiščenje stanovanja. Odprem vsak predal, iz njega odstranim vse česar ne potrebujem več, iz svoje garderobe izločim oblačila, ki jih ne nosim več, uredim vse dokumente, ki jih med letom pospravljam nekoliko bolj površno in na hitro. In ko končam, se vedno počutim odlično.

Marsikdo si kdaj pa kdaj reče, da je spomladansko čiščenje res nekaj, česar bi se veljalo lotiti. A kaj ko ni časa. Tako sem včasih mislila tudi sama. Ob službi in drugih obveznostih, mi je časa bolj kot ne vedno primanjkovalo. Misel na to, da bi čiščenje opravila med dopustom, ko bi temu načeloma lažje namenila čas, pa mi tudi ni bila prijetna.

Razlog, da se ga nisem lotila, pa je bil še nekje. Vedno se mi je namreč zdelo, da ko se spomladanskega čiščenja lotim, moram narediti vse na enkrat. In misel na večdnevno celodnevno čiščenje me je odvrnila, da bi se dela sploh lotila. Dokler se nisem vprašala ali res obstaja samo en pravi način kako se čiščenja lotiti in ugotovila, da je to daleč od resnice. Danes se ga lotim po korakih in se ne priganjam. Tudi če v enem tednu pospravim le en prostor oz. eno sobo ali pa le dve omari je to čisto v redu. Nikjer ne piše, da mora biti spomladansko čiščenje končano v enem tednu. Lahko je tudi v dveh mesecih. A ne glede na to kako dolgo poteka, je dejstvo, da deluje terapevtsko.

4 vidiki, zakaj spomladansko čiščenje deluje terapevtsko:

  1. Umirjanje uma

Ob tem ko čistim, običajno ne razmišljam veliko in opazila sem, da se pogosto moj um popolnoma umiri. Kar na enkrat se zalotim, da je moja glava prazna, da notranji preganjalec molči in da preprosto samo obstajam brez miselnega nemira, ki mi je še kako dobro znan. Ta občutek »prazne glave« mi je znan iz meditacije, nikoli pa ne bi verjela, da ga lahko dosežem med čiščenjem, če ne bi tega izkusila na lastni koži.

  1. Soočenje s čustvi

Drugi vidik spomladanskega čiščenja, ki je terapevtski, je soočenje s čustvi, ki pridejo na dan ob pogledu na nekatere stvari, ki jih je potrebno zavreči – bodisi z razočaranjem ob pogledu na kos oblačila, ki je bil kupljen v trenutku nepremišljenosti in že 2 leti visi v omari, bodisi s spomini na preteklost, v obliki takšnih ali drugačnih spominkov in daril. In morda nam včasih to soočenje s čustvi služi tudi kot spodbuda, da naredimo tisti že tako dolgo odlašani korak na poti do spremembe življenja na enem ali več področjih.

  1. Priprava prostora za vstop novega

Tretji vidik spomladanskega čiščenja, ki prav tako vpliva blagodejno, je občutek zadovoljstva, ki ga s seboj prinese dobro opravljeno delo, občutek svobode, ki ga da pospravljeno in ne natrpano stanovanje, občutek, da zopet lahko zadihaš s polnimi pljuči, občutek, da si naredil prostor, da energija ponovno nemoteno teče po prostoru in veselje ob zavedanju, da si pripravil tudi prostor, s katerim v svoje življenje privabljaš novo in zaupaš, da bo tisto novo tudi prišlo. Z odstranitvijo vsega kar nam ne služi več, tako v materialnem kot čustvenem smislu, namreč vedno naredimo prostor za novo.

Tipično razmišljanje v smislu »Čez sedem let vse prav pride,« je sicer lahko koristno, pogosto pa deluje zelo omejujoče. Če se namreč vprašamo, kaj sporočamo s tem stavkom, lahko hitro ugotovimo, da nič kaj dobrega. Sporočamo, da ne zaupamo, da nam bodo v življenju na voljo tiste stvari, ki jih v danem trenutku za svoje bivanje resnično potrebujemo. Tu ne govorim o željah; želje so čisto nekaj drugega, so produkt našega ega, ki mu nikoli ni dovolj. Govorim v smislu zaupanja, da nam bo v vsakem trenutku življenje na voljo vse, kar za preživetje potrebujemo, govorim o zaupanju, ki ga razvijemo do sebe in v svoje sposobnosti, da bomo znali poskrbeti zase in za svoje bližnje in da bomo imeli dovolj kljub temu, da smo v smeti vrgli odkrušene kozarce, preperele rjuhe in iz svoje garderobe odstranili premajhne ali prevelike kavbojke.

  1. Kreiranje notranjega miru

Zadnji vidik je čisto praktičen. Verjamem namreč, da ste se že kdaj zalotili kako ste v množici vseh drobnarij, ki ležijo v vašem stanovanju, iskali točno določeno stvar, ki je nikakor niste našli. Morda so bili to ključi, morda obvestilo, ki ste ga morali podpisati za otroka ali pa nekaj tretjega. Iskanje nečesa, še posebej takrat, ko se nam zdi, da nas priganja čas, je običajno pospremljeno z nervozo in nemirom, morda tudi s kančkom jeze in z obvezno zaobljubo, da se bomo kmalu lotili pospravljanja. Z urejenim in čistim stanovanjem bomo poleg vsega dobrega v svoje življenje povabili tudi mir, predvsem pa si prihranili kar nekaj časa in slabe volje, ki bi ju v nasprotnem primeru namenili iskanju stvari.

Iz spomladansko očiščenega stanovanja, tudi tokrat z ljubeznijo. ♥

Petra