Kaj je afirmacija, kako uporabljati afirmacije?

Afirmacije je vsaka izjava, ki jo izrečemo o sebi, s svojem življenju, pa tudi o drugih in svetu na sploh. To pomeni, da afirmacije predstavljajo tudi vse negativne in kritične izjave, ki jih izrečemo, na kar pogosto pozabimo. Pri zavestni uporabi afirmacij, ki jih izgovarjamo z namenom doseči nek cilj pa afirmacije lahko definiramo kot  pozitivne in vzpodbudne stavke, ki jih večkrat izgovarjamo ali zapisujemo.

Pri oblikovanju afirmacije bodimo pozorni na sledeče:

  • zapisana naj bo v sedanjiku in v prvi osebi ednine (jaz sem/sem; jaz imam/imam itd.),
  • afirmacija naj bo pozitivna, naj izraža to, česar si želimo, ne tistega, česar si ne,
  • naj bo kratka in jasna,
  • naj bo naša; ko jo izgovorimo, je pomembno, da verjamemo vanjo in se ob tem počutimo dobro.

Kako uporabljati afirmacije?

Afirmacijo lahko večkrat dnevno izgovarjamo naglas, če želimo, lahko tudi pred ogledalom, lahko pa si jo ponavljamo tudi v mislih ali jo večkrat dnevno zapišemo. Izberimo način, ki nam najbolj ustreza, pazimo pa, da izgovarjanje afirmacije ne postane rutina oz. opravilo, ki ga »moramo še opraviti«. Afirmacijo si lahko tudi zapišemo na list in ga kot blag opomnik postavimo na nočno omarico, nalepimo na hladilnik, na ogledalo v kopalnici ali v prostor, kjer delamo. Lahko pa si jo nastavimo tudi kot ozadje na računalniku.

Afirmacije bodo učinkovitejše, če ob izgovarjanju ali ob misli na njih doživljamo prijetne občutke. Zato je zelo pomembno, da se ob afirmaciji počutimo dobro, da se nam ob njej ne pojavi misel dvoma ali samokritike. 

Kako preverimo ali smo izbrali pravo afirmacijo?

Pojdimo v tih in miren prostor in zaprimo oči. Naredimo nekaj globokih vdihov in izdihov. Predstavljajmo si, da se ob vsakem izdihu sproščajo napetosti v vašem telesu. Ko bomo pripravljeni, v mislih ponovimo svojo afirmacijo, nato pa s sprejemanjem in radovednostjo opazujmo, kakšni občutki se ob tem porajajo v našem telesu. Znaki, da afirmacija ni prava, so lahko različni. Morda začutimo blag občutek neugodja v katerem delu telesa, morda neprijetno bolečino ali stiskanje v predelu trebuha ali grla. Vse to so znaki, da je treba afirmacijo preoblikovati. Bodimo pozorni tudi na misli, ki se nam porodijo ob tem, ko si ponovimo svojo afirmacijo. Kaj nam sporočajo? Se nam porodijo misli dvoma ali misli spodbude?

Če ne čutimo, da afirmacija v celoti drži, se bo zelo hitro pojavil notranji glasek, ki nam bo prišepnil, da je to, kar smo pravkar izgovorili, laž. V takem primeru afirmacija ne doseže svojega namena oz. lahko upočasnjuje manifestacijo, saj z njo oddajamo tudi negativne vibracije.

Uporabimo afirmacijo, ob kateri se počutimo dobro.

Michael Losier, avtor knjige Law of Attraction, predlaga, da pri oblikovanju afirmacije uporabimo stavek: »Sem v procesu …« Bistvo, ki ga lahko povzamemo iz omenjene knjige, je: če se ob izrečeni afirmaciji počutimo dobro, potem ta deluje, saj oddajamo pozitivne vibracije, v nasprotnem primeru ne deluje, saj so vibracije, ki jih oddajamo, negativne. Avtor torej poudarja prav pomembnost tega, da v izgovorjene besede verjamemo.

Ko izrazimo željo in vanjo usmerimo svojo pozornost, smo dejansko že v procesu uresničitve. Zato se nam afirmacija z uporabo stavka »Sem v procesu …« zdi resničnejša in posledično oddaja bolj pozitivne vibracije. Sama sem ugotovila, da mi je bilo na začetku pogosto lažje verjeti v afirmacije, ki so se začele ravno s tem, da sem v procesu nečesa, pozneje pa sem lahko verjela tudi v afirmacijo, ki tega začetnega dela ni več vključevala.

Kako povečati učinkovitost afirmacije?

Kadar naša afirmacija ni prava in vanjo ne verjamemo, nam bo to naše telo zelo hitro pokazalo, če smo mu le pripravljeni prisluhniti. Zato velja vabilo, da z zgornjo vajo preverimo, ali je afirmacija ustrezno oblikovana in jo preoblikujemo, v kolikor ni. Postopek ponavljamo vse dokler ne najdemo afirmacije, ki bo resnično prava, resnično naša. Z nekaj vaje bomo že zelo hitro znali prisluhniti svojemu telesu do te mere, da bomo intuitivno vedeli, ali je prava za nas ali ne. Prav tako bomo pridobili občutek za prepoznavanje tistega, kar potrebujemo za svoje dobro počutje. Naše telo in naš um sta čudovita – ko spoznata, da smo jima pripravljeni prisluhniti, se s svojimi idejami dobrega za nas oglašata vedno pogosteje in nam tako olajšata pot k sebi in svojim potrebam.

O afirmacijah sem spregovorila tudi v oddaji Jutro s kosmiko; posnetek oddaje si lahko ogledate na moji spletni strani v zavihku brezplačne vsebine.

Z ljubeznijo. ♥ 
Petra