kako zmanjšati tremo

Kako zmanjšati tremo?

Si predstavljate, da bi imeli vir, iz katerega bi lahko v najbolj neprijetnih situacijah črpali moč, da bi težke trenutke lažje prebrodili? Verjeli ali ne, ta vir imamo – moč se skriva prav v nas in odgovor na vprašanje kako zmanjšati tremo prav tako.

O tem, kako do nje dostopati, pa naj bo to moč v smislu poguma, samozavesti, odločnosti, sproščenosti, mirnosti ali česa drugega, sem pisala v enem preteklih zapisov, ko sem predstavila tehniko Krog odličnosti. Namenjena je hipnemu priklicu različnih prijetnih občutkov prav v trenutkih, ko jih najbolj potrebujemo. Tehnika, predstavljena v tokratnem zapisu, pa je njena nadgradnja in je odličen pripomoček in hkrati odgovor na vprašanje kako zmanjšati tremo. 

Da bi bili pri tem kar najučinkovitejši, je pomembno, da najprej dobro usvojimo tehniko Krog odličnosti. To pomeni, da smo slednjo izvedli tako pogosto, da v hipu, ko pomislimo na krog izbrane barve, v telesu občutimo tudi občutke, ki smo jih s tem krogom povezali. V želji po zmanjšanju treme so to običajno lahko občutki mirnosti, sproščenosti, pa tudi samozavesti in suverenosti. Šele ko smo usvojili ta korak, nadaljujemo s tehniko, ki jo predstavljam tokrat. V nasprotnem primeru namreč tvegamo, da bomo dosegli ravno nasprotni učinek, kot smo želeli.

kako zmanjšati tremo

Kako zmanjšati tremo z uporabo svojih notranjih virov moči? 

Da bomo tehniko naredili pravilno, preprosto sledimo nekaj korakom.

  1. Izberemo prihodnji dogodek ali situacijo, v kateri želimo izbrana čustva in občutke občutiti.
  2. Zapremo oči in vstopimo v krog; ob tem bomo že priklicali izbrana čustva in občutke, ki nam bodo služili kot vir notranje moči, s katero se bomo lažje soočili z izbrano situacijo.
  3. Ob doživljanju notranjih virov moči se v mislih soočimo z izbrano situacijo, v kateri menimo, da bomo izkušali tremo. Predstavljajmo si, da se ta situacija odvija prav zdaj. Pri tem poskušajmo vključiti vseh svojih 5 čutil – opazujmo, kaj ob tem, ko smo vživeti v to situacijo, vidimo, slišimo, vonjamo, okušamo, tipamo. Kaj razmišljamo? Kaj doživljamo?
  4. Takoj ko bomo prepoznali, da se občutki, ki nam služijo kot vir notranje moči, zmanjšujejo, trema oz. občutki, ki jih običajno doživljamo v izbrani situaciji, pa povečujejo, iz kroga izstopimo.
  5. Odpremo oči in naredimo nekaj korakov po prostoru, v katerem se nahajamo. Ob tem pomislimo na to, kaj bomo jutri pripravili za kosilo.
  6. Postopek vstopa v krog in vživljanja v izbrani dogodek ali situacijo ponavljamo tako dolgo, dokler ne bomo zmogli občutkov, ki nam služijo kot vir notranje moči in s katerimi si bomo pomagali pri zmanjševanju treme, obdržati celoten čas, namenjen vživljanju v izbrano situacijo. To pomeni, da ponavljamo korake od 2. do 5. točke, vse dokler se ne bomo v prihodnji dogodek zmogli vživeti sproščeno in samozavestno.
  7. Ko bomo imeli občutek, da smo dovolj pripravljeni na prihodnjo izbrano situacijo, brez predhodnega vstopa v krog pomislimo nanjo in opazujmo, kako se ob tem počutimo. Samozavestno, sproščeno, mirno in brez treme? Odlično, potem ni treba nič drugega, kot da se s prihajajočo situacijo soočimo tudi v realnosti. Pri tem pa ne pozabimo, da so vsi viri moči, ki jih za to potrebujemo, vedno v nas.

Z ljubeznijo. ♥
Petra